Новина: България - пират № 1 в ЕС
(Категория: Забранено)
Публикувано от naskoart
вторник 27 април 2010 - 08:38:11

България продължава да бъде №1 по пиратство в ЕС. Това заяви Франсез Муур, изпълнителен вицепрезидент и регионален директор за Европа на Международната федерация на звукозаписната индустрия.Тя, вътрешният министър Цветанов и Георг Хенлебен, директор за Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка на Сдружението на издателите на бизнес софтуер - в присъствието на посланика на САЩ у нас - подписаха меморандум за разбирателство и сътрудничество за противодействие на интелектуалното пиратство и защита на интелектуалната собственост.

Документът е продължение на меморандума от 2004 г, подписан от МВР. Той е отворен за анекси, които да повишат ефективността.

Вътрешният министър Цветан Цветанов изрази надежда с институционалното взаимодействие България да бъде надежден, истински партньор в борбата с интелектуалното пиратство.

От името на музикалната звукозаписна индустрия Муур посочи, че пиратството сериозно влияе на работните места в ЕС и съобщи, че от 2008 година заради това са загубени над 100 000 работни места в творческия сектор и че ако пиратството продължава, към 2015 година ще бъдат загубени 1.2 милиона работни места.
„Това не бива да се случва", подчерта Муур и изтъкна, че подобни усилия и ангажименти от страна на правителствата ще помогнат да се изгради по-оптимистична картина на бъдещето.

Георг Хенлебен съобщи от своя страна, че над 60% от софтуера, който се използва в България, не е лицензиран, което означава - пиратски, а средният показател за Европа е около 35%.

Той също изтъкна тревогата си за влиянието на проблема върху работните места.
Хенлебен изрази надежда меморандумът да допринесе нивото на пиратството в България да бъде сведено поне до средното за Европа.
„Нарушителите трябва да знаят, че нарушенията не минават незабелязано", категоричен е той.

Представителите на международните организации казаха, че са поискали от българското вътрешно министерство интернет доставчиците да бъдат включени в борбата с пиратството и техният контрол над мрежите да бъде използван за контролиране на пиратството.
„Ако не получим доброволно съгласие, ще настояваме за законодателно решаване на въпроса", добавиха те.

По отношение на нарушенията на авторските права специалистите предлагат потребителят-нарушител да бъде информиран два пъти поред и ако продължава да прави нарушения да бъде санкциониран. Смятам, че това е демократичен процес, подчерта Муур.
Новина от
( http://portal.naskoart.com/news.php?extend.10 )